Alarmsystem på populært feriested er i stykker
Den 26. december var det ti år siden, tsunamien ramte ti lande i Sydasien, og 280.000 mennesker mistede livet. Ødelæggelserne var enorme, og i årevis har samfund over hele regionen kæmpet med at bygge sig selv op igen.
I Thailand ramte katastrofen på seks forskellige destinationer, men ingen steder blev ramt så hårdt som Khao Lak.
Khao Lak ligger tæt ved en af jordens tektoniske plader og er derfor i evig tsunami-risiko. Derudover er området meget fladt med en kilometer-lang strand som kystlinje - men ingen skov eller terræn til at bøde af for vandet. Inde i landet er der bjerge, og det gør Khao Lak meget udsat. Tsunamien knuste stort set hele området mod klipperne i 2004, og det tog år, før området var bygget op igen.
Khao Lak har ikke et fungerende katastrofeberedskab, siger den thailandske tsunami-ekspert Kannapa Pongponrat. Vi har lavet mange planer – katastrofeberedskabsplaner, øvelser, evakueringsplaner og nogle manualer, som kan ligge på hotellerne. Men det er kun planer. Det er aldrig blevet implementeret, siger hun.
Hun fortæller, at det advarselssystem, der skal advare om en kommende tsunami, godt nok er der, men: Det bliver ikke vedligeholdt, så det er i stykker, siger hun.
Hun bliver bakket op af flere andre eksperter, blandt andet den tidligere chef for det thailandske Nationale Katastrofeberedskabscenter, Samit Thammasarot, der til Bangkok Post udtaler: Hvis der kom en tsunami i dag, ville vi så være forberedt? Nej, det ville vi ikke.
Kannapa Pongponrat forklarer, at vedligeholdelse og oplysning om tsunamier ikke har været en prioritet for skiftende thailandske regeringer siden tsunamien i 2004. Der har i mellemtiden været to kup og adskillige demonstrationer, og uroligheder i Thailand har gjort landets politiske situation ustabil i perioder. Men den manglende prioritering kan have store konsekvenser, lyder det fra Kannapa Pongponrat:
Hvis det skete igen, ville folk gøre det samme som første gang, tror jeg. Der er skilte med en evakueringsrute, men de er forvirrende og går i zig-zag. Folk ville vide, de skulle løbe, men ikke hvor de skulle løbe hen, siger hun.
Links:
- Ti år efter tsunamien: Alarmsystem på populært feriested er i stykker (DR Nyheder)
- 10 years on, tsunami warning stumbles at the 'last mile' (Bangkok Post)
- Ten years on, tsunami warning systems still lacking (Bangkok Post)
29/12-2014 19:53 4706 Fremvisninger 0 Kommentarer |
Kommentarer
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.