Se indlæg
Thailand Portalen (version 2004) » Thailandsk mad i Danmark og dansk mad i Thailand » Opskrifter og gode råd
 Udskriv debat
Chili-styrker (Scoville-skalaen)
Webmaster
De gode gamle peberkorn, sorte som hvide, kan, i rigelig mængde, selvfølgelig give en del varme fra sig, men det er for intet at regne i forhold til chili, som har sin helt egen styrkeskala, navngiven efter en amerikansk kemiker, Wilbur Scoville i begyndelsen af forrige århundrede.

Chili tilhører slægten Capsicum, som findes i mange arter, og de kan igen underdeles i flere forskellige sorter, og derfor er det praktisk at kunne rubricere nogle af dem efter styrke.

Inden for samme variant kan der dog forekomme ret markante styrkeudsving til begge sider, så helt sikker skal man ikke føle sig i selskab med de små djævle.

I korte træk starter Scoville-skalaen ved de almindelige grønne, gule eller røde pebre med 0 i styrke, på næste trin finder vi bl.a. den aromatiske anchochili som ligger på 1.000-2.000 enheder.

Går vi videre op, finder vi f.eks. jalapeno, som rangerer mellem 2.500-8.000, så kommer serrano-chili, 10.000-23.000, habanero, en rigtig krads fætter med 100.000-300.000 og endelig den relativt nyopdagede naga jolokia, som siges at være den stærkeste chili i verden, og som er oppe at kysse 1.000.000 enheder.

Til sammenligning kan det nævnes, at cayennepeber, som de fleste betragter som meget stærkt, ligger omkring 30.000 enheder, så med jolokiaen er vi altså oppe i chiliens orkanstyrke.

Læs resten af artiklen på: Politiken
Med venlig hilsen

Webmaster
Email: webmaster@dansk-thai.dk
Website: www.thailand-portalen.dk

Ytringsfrihed er ikke retten til at sige, hvad vi har lyst til, hvornår vi har lyst. Det er retten til at sige, hvad vi har lyst til, dér hvor vi har fået lov til det.
 
http://www.thailand-portalen.dk
Payanak
Jeg har som tommelfingerregel at kigge paa stoerrelsen.
De smaa er staerkest og de store er ikke saa staerke.

Men den regel gaar sikkert ikke med alle sorter... Wink
Redigeret af Payanak d. 19/12-2007 15:39
 
psk
hvilken styrke er der i tom yom soup ? for den synes jeg er dejlig...jeg holder først op med at spise når læberne er følelsesløse...aaahhh
 
phitsanulok
Her har vi billed af den stærke :-)
[img]http://www.ktbotanicals.com/images/naga_jolokia_.jpg[/img] is not a valid Image.

Thai Chili:
[img]http://www.thai-blogs.com/media/market_02.jpg[/img] is not a valid Image.

Design dit eget tøj??[url]shirtfreak.dk[/url]
Hus i Thailand??[url]husithailand.dk/[/url]
Thai catering??[url]dinthaikok.dk[/url]
 
www.shirtfreak.dk
Spring til debat: