Se indlæg
Thailand Portalen (version 2004) » Livet som udlænding i Thailand » Beretninger fra brugerne
 Udskriv debat
Artikel i dagens JP: Thailands store folkevandring
Dalton

https://jyllands-...evandring/



Thailands store folkevandring

Regionen Isaan i det nordlige Thailand er storleverandør af folk, der finder arbejder i Bangkok og ved turistområder langs kysten. Det er også herfra, at en stor del af de thailandske kvinder, der søger lykken i udlandet stammer.

af MIKKEL TOFTE JØRGENSEN

Oy er migrant.
En intern thailandsk migrant. Og dem er der mange af i Bangkok og på de traditionelle feriedestinationer. Alene i Bangkok anslås det, at en tredjedel af byens befolkning stammer fra Nordøstthailand, og billedet er ikke meget anderledes i Pattaya og på ferieøerne Phuket og Samui. Her kommer især unge mennesker fra hele Thailand, fordi der er arbejde at få i den voksende turistsektor. Turismeindustrien er blevet Thailands nye motor, der årligt genererer over 60 mia. dollars i indtjening, og det er kun de officielle tal.
Derfor søger en kvinde som Oy fra Buriram i Nordøstthailand til jobs i Bangkoks hotelindustri. For tiden arbejder hun som massør på det 4-stjernede Anantara Sathorn. Det betyder lange arbejdsdage, og Oy har derfor importeret sin mor fra landsbyen i nordøst til at passe på sin lille dreng.

Det er migration af flere generationer, og selvom storbylivet er som en anden planet for især Oys mor, så trives den lille familie bedst sådan. Hellere flytte til Bangkok, lyder det kortfattet fra Oy. Og hun er langt fra den eneste fra Isaan, som Nordøstthailand hedder i folkemunde, der udvandrer fra den hårdt trængte, fattige region.

En regional udvandring

Regionen Isaan er blevet en eksportvare på flere fronter. Dels kommer en stor del af arbejdskraften fra Thailands største og folkerigeste område. Dels følger Isaans madkultur med ud i Thailand og resten af verden, når indbyggerne emigrerer. Og Isaan er også storleverandør af de kvinder – i alle aldre – som søger ægteskaber og økonomisk sikkerhed i udlandet.
Imens er Isaans mænd presset inden for deres erhverv som løsarbejdere. Billigere arbejdskraft fra især Myanmar og Cambodja bliver ved med at ankomme til Thailand, der i kraft af ASEAN-medlemskabet skal have åbne grænser i stil med dem, man kender fra EU.
Men endnu er Bangkoks 100.000 taxier, tuk-tuk’er og taxa-motorcykler bemandet af voksne drenge fra Isaan. Deres taxameter begynder ved 35 baht, nøjagtig som da taxameter-taxaerne blev introduceret i storbyen for mere end 20 år siden. Og bag rattet i utallige turistbusser sidder typisk en mand fra Thailands fattigste region med solbriller, et stort smil og begrænsede engelskkundskaber.
Når de efter en arbejdsdag på 10 timer holder fri, er det ikke ualmindeligt at støde på Isaans sønner og døtre i en af byens parker, hvor prisniveauet passer til ambitionen om at sende en stor del af storbylønnen hjem til familien i nordøst.

Udvandring har en bagside

Den enorme udvandring fra Isaan har dog også en betydelig slagside. Omkring 3 mio. børn i alderen op til 18 år lever med deres bedsteforældre i Isaan, mens mor og far tjener penge i storbyen eller på en ferieø. Børnene får masser af kærlighed, men deres udvikling passes af bedsteforældre, der ofte er tæt på pensionsalderen, og for hvem den moderne verden af teknologi er komplet fremmed.
Børnene ser typisk kun deres forældre en til to gange om året i forbindelse med de store thailandske helligdage. Baan Dau i Ubon Ratchathani-provinsen, nær grænsen til Laos, ligner enhver Isaan-landsby. Her passer bedsteforældre i 80-90 % af alle hjemmene med børnene, mens mor og far arbejder i storbyen.
Et studie har vist, at mange børn ikke får den nødvendige ernæring, de deltager ikke i mange fysiske aktiviteter, og deres læseevner bliver ikke udfordret, fordi deres bedsteforældre selv har meget lidt uddannelse. Og det helt store problem er, forklarer Aree Jampaklay til avisen Bangkok Post at: “Studiet viser, at disse forhold vil påvirke børnenes fremtid og dermed også Thailands fremtid”.

Fremtiden er turismen

Turistindustrien er en magnet. Den er det tætteste mange thaier kommer på den (engelsksprogede) verden, som de ellers kun oplever på sociale medier og internettet. Og så er den fremtiden. Hvis beregninger fra turistmyndigheder holder stik, så vokser indtjeningen fra turismen med over 6 % om året frem mod 2025. Og derfor vil antallet af arbejdspladser vokse tilsvarende; i 2025 forventes hver 10. thailandske job at være at finde i turistsektoren.
Det er for så vidt positivt, hvis ikke denne udvikling skete på en baggrund af tiltagende dårligere uddannelse. Den seneste PISA-test viste, at Thailand ligger langt under de lande i Østasien, som landet på mange områder sammenligner sig med (Korea, Taiwan, Malaysia). Samtidig afslørede testen, at en tredjedel af Thailands 15-årige ikke er i stand til at relatere en tekstlæsning til noget uden for teksten.

Hjemlængslen er stor

Og når en ung kvinde som Oy vælger at flytte barn og bedstemor til Bangkok, så er det måske også med tanke på sit barns uddannelse. En læsning af PISA-testen afslører nemlig, at der er markante regionale forskelle på, hvordan thailandske børn klarer opgaven med at læse og regne.

I Oys nye hjemby, Bangkok, har eleverne 25 % bedre færdigheder end eleverne i hendes hjemstavn. Og det på trods af, at Oy såvel som mange andre migranter i Thailand udtrykker stor hjemlængsel.
Bangkok har i årtier været noget nær dæmoniseret i musik og digte fra Isaan. Det er selve paradokset, at Isaans mest indflydelsesrige eksportvare til resten af Thailand – foruden mad og mennesker – er morlam. Den inciterende, rytmisk skæve og dog stærkt orkestrerede musikalske fortælling om livet i rismarkerne, der blev til livet i storbyen, der blev til længslen efter Isaans rismarker – og den familie, man efterlod.

Mikkel Tofte Jørgensen er forfatter til Turen går til Thailand
 
Spring til debat: