Debatemne: Thailand Portalen (version 2004) :: Det meste af den mad, vi dyrker, stammer fra andre dele af verden

Oprettet af Webmaster d. 27/06-2016 06:17
#1

De vigtigste fødevareafgrøder i mange lande hører i virkeligheden hjemme i andre regioner. Nogle lande henter tæt på 100 procent af deres nationale kalorieforsyning fra ’udenlandske’ planter.

»Det er fascinerende at se i hvilken grad, mange planter er blevet synonyme med traditionel kost i lande mange tusinde kilometer borte fra det sted, hvor disse planter først fandtes«, siger artiklens hovedforfatter, Colin Khoury fra det internationale center for tropisk landbrug (CIAT) i en pressemeddelse, og nævner tomater i Italien og chili i Thailand som eksempler.

Det kan seniorforsker Ida Theilade fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet skrive under på. Hun arbejder blandt andet med at undersøge folks viden om planter, og hvordan de bruger dem.

»Vi kan lave interview med folk i Thailand, som vil sværge på, at chilien og tomaten er oprindelige planter i deres land. Det samme gælder europæiske kålsorter som blomkål og broccoli, som kun er dyrket i Thailand i 40-50 år. I almindelighed tænker vi ikke over, hvor planterne stammer fra«, siger Ida Theilade.

Chili stammer fra Latinamerika, og tomaten stammer ligesom kartoflen fra Andesbjergene i Sydamerika.

Læs nærmere på: Politiken

Og foruden chili og tomat, så stammer papaya hellere ikke fra Thailand af.