Debatemne: Thailand Portalen (version 2004) :: Regeringen vil give fuld adgang til dobbelt statsborgerskab

Oprettet af phom d. 14/03-2014 03:16
#1

Fra b.dk

Justitsminister Karen Hækkerup (S) har sikret sig flertal for sit forslag til dobbelt statsborgerskab.
Regeringen vil give fuld adgang til dobbelt statsborgerskab


Regeringen har på forhånd udsigt til et bredt flertal, når den nu er klar til at tillade dobbelt statsborgerskab i Danmark. Samtidig får tidligere danske statsborgere mulighed for at gen­erhverve deres indfødsret.


FORSLAG: DOBBELT STATSBORGERSKAB
Regeringen fremsætter forslag om fuld adgang til dobbelt statsborgerskab – det vil sige adgang både for danskere, der rejser ud, og for udlændinge, der kommer hertil, uanset hvilket land, der rejses til eller fra.

Tidligere har udlandsdanskere, der søgte om nyt statsborgerskab, været nødsaget til at frasige sig deres danske statsborgerskab, og det samme har været tilfælde for udlændinge, der har fået tildelt dansk stats­borgerskab. Dog er der givet dispensation til en række nationaliteter, hvis oprindelses­lande har nægtet at løse dem fra deres tidligere statsborgerskab.

En arbejdsgruppe, som regeringen nedsatte i december 2012, har bl.a. også undersøgt muligheden for at begrænse dobbelt statsborgerskab til eksempelvis øvrige EU- og EØS-lande eller lande fra forsvars­alliancen NATO, men det vil ifølge arbejdsgruppens rapport risikere at stride med den europæiske menneskerettigheds­konventions bestemmelser om diskrimination.

Regeringen lægger samtidig op til, at tidligere danske statsborgere, der – for at erhverve statsborgerskab i et andet land – har opgivet deres danske indfødsret, får mulighed for at generhverve den, og har de børn under 18 år, vil det også gælde dem. Disse mennesker vil få et vindue på fem år fra lovens ikrafttræden til at anmode om at generhverve deres danske statsborgerskab.

Adgangen til at få dansk statsborgerskab bliver ikke ændret. Udlændinge skal fremover leve op til præcis de samme krav som i dag.




De mange danskere, der er bosat og arbejder uden for Danmarks grænser, og som måske af helt praktiske årsager søger statsborgerskab i deres nye land, behøver ikke længere at vinke farvel til deres danske indfødsret.

Regeringen fremlægger nu et forslag til at indføre dobbelt statsborgerskab i Danmark, og der tegner sig allerede et sikkert flertal. Forslaget vil både få betydning for danskere, der kan beholde deres danske statsborgerskab, selv om de søger et nyt udenlandsk, og for de udlændinge, der søger dansk statsborgerskab og fremover ikke behøver at frasige sig deres oprindelige.

Samtidig vil regeringen give de udlands­danskere, der allerede har frasagt sig det danske statsborgerskab, mulighed for at generhverve dette, uanset hvor lang tid, der er gået.»Det her er et element i det at være en del af et globalt samfund. Det er i dag helt almindelige mennesker, der rejser ud i verden, forelsker sig, stifter familie, finder et spændende job og finder ud af, at de gerne vil have en fremtid dér. Og de kan få nogle problemer med at få samme rettigheder som alle andre, hvis ikke de frasiger sig det danske statsborgerskab. Men nu får folk lov til at beholde båndet til Danmark,« siger justitsminister Karen Hækkerup (S).Det fremgik af regeringsgrundlaget, at der skulle ses på spørgsmålet om dobbelt statsborgerskab. Regeringens endelige beslutning har dog afventet resultaterne fra den arbejdsgruppe, der blev nedsat i december 2012, og hvis rapport offentliggøres i dag.

Socialdemokratierne og Venstre skifter holdning
Justitsministeren erkender, at de to regeringspartier ikke tidligere har været lige indstillet på at indføre dobbelt statsborgerskab – det har længe været en radikal mærkesag, mens Socialdemokraterne har været mere »nølende,« som ministeren beskriver det. Men selv er hun nu overbevist.

»Der er ingen skræmmebilleder ved dobbelt statsborgerskab. Vi ændrer ikke et komma i, hvad der skal til for at få dansk statsborgerskab, så det handler alene om, at folk ikke behøver at vælge noget andet fra, for at vælge noget til,« siger Karen Hækkerup, der samtidig understreger, at der allerede er mange, der lever i Danmark med dobbelt statsborgerskab, eksempelvis hvis deres oprindelses­lande ikke vil løse dem fra det gamle statsborgerskab.Ministeren vil nu indkalde Folketingets partier til forhandlinger, og alt tyder på, at hun kan ende med den brede, politiske aftale, hun ønsker sig.

Venstre har tidligere argumenteret imod dobbelt statsborgerskab, men ændrede sidste år kurs – hvilket dengang førte til en længere forklaring fra V-formand Lars Løkke Rasmussen om forskellen på en holdning og et standpunkt. Nu glæder partiets indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, sig over regeringens udspil.


»Man kan undre sig over, at det har taget så lang tid, men det her er præcis, hvad vi har bedt om. Historisk har Danmark og en lang række lande været imod, men behovet for dobbelt statsborgerskab er vokset i takt med globaliseringen. Hvor man tidligere så statsborgerskab som et ægteskab, at man kun kan være gift med ét land, er man i dag nået til den erkendelse, at man godt kan føle sig eksempelvis som både dansker og amerikaner dybt ind i hjertet,« siger Jan E. Jørgensen og peger på, at udlands­danskere i dag eksempelvis bliver udfordret af, at nogle lande kræver statsborgerskab for at eje fast ejendom og sidde i bestyrelser.

Også Liberal Alliance har tidligere ytret støtte til dobbelt statsborgerskab, og kigger regeringen til venstre, er der ligeledes opbakning at hente fra både Enhedslisten og SF. Dansk Folkeparti mener derimod, at man som udgangspunkt kun kan have have ét statsborgerskab.

»Et statsborgerskab er en tilkendegivelse af hvilket land, man vil forsvare, og hvor ens identitet, loyalitet og hjerte ligger. Jeg forstår godt, at folk, der rejser ud, gerne vil bevare en tilknytning til Danmark, men det kan de godt uden et statsborgerskab. Bliver man statsborger i eksempelvis USA, så siger man, at det er dér, ens liv og fremtid ligger,« siger partiets indfødsretsordfører Christian Langballe, der dog vil læse arbejdsgruppens rapport, førend han tager endelig stilling.

»Moderne udlændingepolitik«
Ifølge Radikales indfødsretsordfører, Marlene Borst Hansen, handler det imidlertid om mere end følelser – og hun kalder indførelse af dobbelt statsborgerskab for et udtryk for en »moderne udlændinge­politik«.

»Selvfølgelig hander statsborgerskab om at have en følelse af et fædreland, men det er også et spørgsmål om, at der følger rettigheder med, og når man lever i et land, vil man gerne have samme vilkår som dem, der har statsborgerskab. Den mulighed har danskere, der er rejst ud i verden, ikke haft indtil nu, medmindre de frasagde sig deres danske stats­borgerskab,« siger hun.

Af arbejdsgruppens rapport fremgår det, at en række modeller er blevet undersøgt – eksempelvis hvorvidt det ville være muligt alene at tillade dobbelt statsborgerskab til borgere fra en afgrænset række lande, eksempelvis EU-lande eller NATO-lande. Det risikerer imidlertid at være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions bestemmelser om diskrimination, vurderer arbejdsgruppen.

Rapporten redegør ligeledes for situationen i andre europæiske lande i forhold til at tillade dobbelt statsborgerskab. Her er det tydeligt, at Danmark med beslutningen vil tilslutte sig den store gruppe af lande, der giver fuld adgang til dobbelt statsborgerskab. Det har eksempelvis været tilfældet i Sverige siden 2001.Trods udsigten til et bredt flertal kan indførelsen af dobbelt statsborgerskab stadig ligge et stykke ude i fremtiden. Justitsministeren forventer, at de politiske forhandlinger vil blive afsluttet henover foråret, hvorefter forslaget skal sendes i en grundig høringsproces. Det endelige forslag vil så først kunne fremsættes i begyndelsen af det næste folketingsår til oktober.

Desuden er lovens ikraftræden betinget af, at Danmark opsiger vores tiltrædelse af Europarådets konvention mod dobbelt statsborgerskab, og den har en opsigelsesfrist på ét år.

Oprettet af Yonok d. 14/03-2014 03:22
#2

Ja, så mangler vi bare ligestilling med hensyn til pensionister der rejser ud i verden..uanset hvilket land de slår sig ned i.

Oprettet af taxidriver990 d. 14/03-2014 05:04
#3

. Det er i dag helt almindelige mennesker, der rejser ud i verden, forelsker sig, stifter familie, ........

Så ville det være rart hvis vi også kunne bo I Danmark som almindelige danskere med vores ægtefælle, uden at skulle igennem en langsommelig sagsbehandling og risiko for afslag pga " småting "

Oprettet af Conrad d. 14/03-2014 07:14
#4

Det ville ogsaa vaere fint, hvis vi kunne faa vores stemmeret tilbage, selv om vi som danske statsborgere ikke bor i EU.

Conrad

Oprettet af alphabravo d. 14/03-2014 14:21
#5

Er der nogen som tilfældigvis ved hvordan at Thailand stiller sig til Amerikanske Statsborger vedr. visum og opholds tilladelse....?
Jeg er tilfældigvis indehaver af èt Amerikansk pas også, men det har jeg gået lidt stille med dørene her i DK siden at jeg kom hjem fra USA... Jeg har også beviset på Amerikansk Statsborgerskab i ORGINAL..

Oprettet af uan d. 15/03-2014 13:14
#6

Hvad er kriterierne for at opnå Thai pas som nr 2..?

Så kan man jo lige pludselig købe land og ingen visarun?

Oprettet af sudsakhon d. 15/03-2014 13:28
#7

@uan

Hvis man tror, at Danmark har snævre regler, så er det ingenting i sammenligning med den thailandske procedure.

Jeg ville næppe kunne kvalificere mig, da min sangstemme ville virke fornærmende, selvom jeg teknisk set kunne synge nationalhymnen og kongehymnen

(svarer til "der er et yndigt land" og "Kong Christian stod..."Wink

The applicant must know the Thai language, including speaking, listening and understand, be able to sing the National Anthem and Sanserm Phra Baramee and pass an interview in Thai with government officers.


Men taler du flydende thai? Ellers må man jo se at komme i gang ;-)


Her er et eksempel.

For those who are interested, the application process for Thai
Citizenship in my case went as follows:

Late 2003 - Picked up the checklist from the Police Headquarters on
Rama 1 Road

January 2004 - Took all my documents to the Police Department, in what
I thought was a word perfect application. However, since I was
applying in January and this being a new tax year, my tax returns from
the three preceding years were not enough. An oversight on my part, so
waited until I got my most recent tax retirn PNG 91 for 2003

March 2004 - Try again. This time my application was successfully
lodged. Paid the 5,000 Baht fee. Got fingeprinted. Signed my name (in
Thai) on dozens of firms. Took two Thai witnesses and later my wife
plus kids to show that they were real. Took forms issued to me by the
police department to immigration and my disctrict office. Later went
back to pick up the completed forms and take them back to the police
department

April 2004 - Thai language interview at the Police Department

September 2004 - Invited to the Interior Ministry. Showed them my work
permit, passport, alien registration certificate and certificate of
residence. Then, I was shown into a room with around 40 people
watching me. I was given a microphone and asked to sing the Thai
National anthem and Phra Baramee (the one they play in the cinema).
Yes, really. Managed to keep a straight face. Got interviewed in Thai
- basic Q&A about my circumstances. Around the same time, a group of
three officials from the Interrior Ministry visited my house to see if
my domestic circumstances were as described on my application form

Waited

Waited

February 2006 - Got the good news that the then Interior Minister Khun
Kongsak had approved my application

March 2006 - Got a letter to notify me of the above

Waited

(September 2006 - military coup)

Waited

November 2006 - Got the good news that the King had countersigned my
application

December 2006 - One of the most memorable parts: the oath. Just
after the King endorsed my application, I was asked to report to the
police department in business attire, armed with a candle, a lotus
flower and an incense stick. I then had to stand with these in my
hands while clasped in a wai, in front of a Buddhist shrine, repaeting
an oath of allegance to King and country, and promising to be an
upright and law-abiding citizen.

Waited

Waited

April 2007 - Got the good news that the new Interior Minister Khun
Aree had announced in the Interior Ministry notices that a bunch of
applicants including me could now get Thai nationality

May 2007 - Got the paperwork and certificate from the Police HQ to
take to the disctrict office to get my ID card. Now I must return my
work permit, alien residence certificate and certificate of residence
to respective authorities as these are no longer needed. Now I can
apply for a passport

Told that my application was one of the faster ones these days.
Getting Thai Citizenship IS a pain in the arse - but look on the
bright side:

1) Now I can own what I buy, land, house, etc

2) No need for a work permit, and no restricted occupations. I can now
drive a Tuk Tuk for a living if the going gets tough in the IT
industry

3) Now I can get in free to the Grand Palace and pay the Thai rate for
national parks

4) I can own a business

5) I can get a Thai passport and visit countries like Laos and Vietnam
visa free

6) No need for that expensive old yearly Resident Return visa. No
limit to the amount of time that I spend out of Thailand without
losing my residency

7) I can use the Thai passport lane at the airport (shorter queues)

8) In my case, no need to give up my old nationality

9) I have a new Thai identity, forename and surname. Good for
travelling to places that dislike my country of origin

10) I think that I can even vote, although I am not sure who is worth
voting for

All you need to do is satisfy the following to apply:

http://www.phuket...asp?id=759

Golden rules are:

1) Be patient and never get upset. The people that handle your
application do not make the rules and do not have any power over what
happens in the Interior Ministry

2) Get a coach. Not an expensive lawyer - just make friends with one
of the officials that handles your application


Her er en liste over kravene:

To qualify to apply for Thai citizenship, the applicant must meet the following criteria:

He or she must be 18 years old or older and also have reached legal majority in his or her country of origin.

He or she must be of good behavior and background. The following will be checked: criminal record; political background; involvement with illegal drugs and, in the case of Vietnamese applicants, personal behavior.

If working in Thailand, he or she must have an income of at least 80,000 baht a month or have paid taxes in the year the citizenship application is made of 100,000 baht or more.

If living in Thailand for “reasons of humanity” such as being marriage with a Thai people or having a Thai-born child or having graduated from a university in Thailand, he or she must have an income of at least 30,000 baht a month and be able to prove that he or she has paid taxes in Thailand for at least three years.

He or she must have lived in Thailand contunously for at least five years before applying.

The applicant must know the Thai language, including speaking, listening and understand, be able to sing the National Anthem and Sanserm Phra Baramee and pass an interview in Thai with government officers.

Points are awarded to applicants on the following basis: Age and education, 25 points; Occupation, 35 points; Length of residence in Thailand, 10 points; Relationship with Thai people and Thailand, 10 points; Thai language knowledge, 10 points; Personality, 10 points.

Applicants must score a total of at least 50 points in order to qualify for consideration. They must also have two guarantors of their behavior and assets. These guarantors must not be relatives.

Documents applicants must supply are;

Five copies of passport

Five copies of documents verifiying address in Thailand

Five copies of work permit

Five copies of house registration

Five copies of marriage registration (translated into Thai)

Two copies each of ID cards and house registrations of two people who guarantee the applicant’s behavior and assets.

Copy of birth certification, ID card or passport of a wife or husband and children, if any. If the applicant has changed names or surnames, documents relating to these must also be provided.

Documents showing income tax paid over the past three years.

In the case of applicant being a director or partner in a limitewd liability company or partnership, documents verifying that company taxes have been paid for three years.

Two copies each of company or partnership registration, licenses, lists of shareholders, value-added taxes and other related documents of the organization the applicant works at.

Two documents verifying occupation from the organization where he or she works. Salary and position of the applicant must be stated, and the documents must be signed by an authorized person in that organization.

Two documents verifying the applicant’s educational background and those of his or her children, if any.

A document verifying bank accounts, and showing they contain a minimum of 80,000 baht.

A document verifying donations to charity. These should total not less than 5,000 baht and the money must have been donated a long time ago – not just a time to support the citizenship application.

A dozen photographs, 2.5x2.5 inches in size, showing the applicant dressed politely.

A document verifying that the applicant has reaches majority according to the laws in his or her country of origin.

Applicants must present all original documents in person, along with an application fee of 5,000 baht fee. Bangkok-resident applicants should go to the Nationalization Office, Special Branch, Royal Thai Police, the 5th building, Phraram 1 Rd, Kwang Bangmai, Pathumwan Bangkok.

Residents outside Bangkok should apply to the Provincial Police.

Documents will be sent to the relevant authorities for checking. The officers will present those documents to higher ranking officers.

The Interior Minister is the final authority for the decision. There is no exact timetable for consideration – it depends on the length of the checking process.

Last year 48 people applied for Thai nationality. Ten received approval from the Minister of Interior. ”

Thursday, October 28, 2004 Pol Lt Col Somdej Khanthawong, Special Branch, Royal Thai Police, Bangkok

Redigeret af sudsakhon d. 15/03-2014 13:43

Oprettet af farao54 d. 15/03-2014 14:55
#8

Holy Moses....Shock
Det sætter i sandhed tingene lidt i perspektiv...
Virkeligt lærerigt...
Personligt var jeg nok sprunget i luften og blevet helt blå i kasketten ved nogle af skrankerne...
Godt så... Jeg holder mig til planen om at opholde mig i Thailand i de kolde måneder, når jeg engang trækker mig tilbage fra arbejdsmarkedet... Guitar

Oprettet af lung d. 15/03-2014 17:11
#9

når man har opnået et Thai ID kort, er man så Thai statsborger...?


lung

Oprettet af sudsakhon d. 15/03-2014 17:33
#10

Nærmere den anden vej rundt. Er man thailandsk statsborger, skal man være i besiddelse af kortet (บัตรประจำตัวประชาชนWink

Der kan udstedes andre ID kort, men det er ikke บัตรประจำตัวประชาชน (bat pracham tua pracha chon) forkortes ofte til "bat pracha chon"

Oprettet af lung d. 15/03-2014 19:29
#11

Hmmm.. hvordan kan man være sikker på det er det rigtige ??? står det på det eller hvad


lung

Oprettet af sudsakhon d. 15/03-2014 19:58
#12

Ja. Men på thai

Oprettet af phom d. 16/03-2014 00:31
#13

Mon ikke det især er de mange børn der har dobbelt statsborgerskab indtil de fylder 22år og alle de ægtefæller der bor i Danmark og som har permament opholdtilladelse der får glæde af de nye regler.

Som regler er nu, kan konen jo ikke bare flytte med til Thailand når man bliver pensionist og så flytte med hjem til Danmark efter en længere årrække i Thailand. Hvis økonomi eller heldbred gør, at man gerne vil tilbage til Danmark. Da opholdtilladelsen, som udgangspunkt, udløber hvis man fraflytter Danmark.

Man der skal da nok også findes en del danskere der kan overveje, om de ikke også burde få et thai statsborgerskab.

Oprettet af milex d. 16/03-2014 00:48
#14

phom skrev:

Mon ikke det især er de mange børn der har dobbelt statsborgerskab indtil de fylder 22år og alle de ægtefæller der bor i Danmark og som har permament opholdtilladelse der får glæde af de nye regler.

Som regler er nu, kan konen jo ikke bare flytte med til Thailand når man bliver pensionist og så flytte med hjem til Danmark efter en længere årrække i Thailand. Hvis økonomi eller heldbred gør, at man gerne vil tilbage til Danmark. Da opholdtilladelsen, som udgangspunkt, udløber hvis man fraflytter Danmark.

Man der skal da nok også findes en del danskere der kan overveje, om de ikke også burde få et thai statsborgerskab.


Last year 48 people applied for Thai nationality. Ten received approval from the Minister of Interior.

Der er næppe mange udlændinge der har rette forudsætninger!.

Oprettet af phom d. 16/03-2014 01:20
#15

Ja det et en langvarige process, men der skal da nok værre nogen der har forretninger i Thailand der gerne vil se på muligheden, om det så er en fordel er jo op til dem.

Men hvis man snakker thai og tjener sine penge der, så er det da en mulighed. Og de regler der er, burde være til at klare.

De sager jeg har læst om over på thaivisa viser tydligt at det er noget der tager lagt tid.

Om det rent faktisk kun er 48 personer der søgte er jeg dog lidt i tvivl om, kinesere og indere og andre asiatiske nationaliteter er vist glade for at ansøge thai statsborgerskab.
Det er dog mange år siden jeg sidst har sat mig ind i tallene og reglerne, men for ti år siden var der en regel der hed maximale 100 personer fra hvert land kunne få lov til at ansøge statsborgerskab i Thailand om året. For et lille land som Danmark betød det naturligvis intet, men for de store lande kunne det værre et problem.