Debatemne: Thailand Portalen (version 2004) :: Hjælp til etnisk dansk kage

Oprettet af sudsakhon d. 06/05-2011 12:39
#1

En fynsk kagespecialitet (har hørt at det også er et jysk fænomen) er en såkaldt bikube (fuldstændig ukendt øst for Storebælt)

Det er en opsprøjtet marengs masse med fyld af flødeskum med chokostykker.
Min mor har i flere år med tårer i øjnene fortalt om dette barndoms minde.

Hun har ikke fået sådan en i 50 år og jeg vil overraske hende til en rund fødselsdag.
Er der nogen bagere (eller nogen, der kender en bager) herinde, som kan give mig detaljerne om denne kage?

Jeg er i tvivl om hvordan "kuben" sættes med marengsmassen. Ja og om den shal udhules eller sådan efter.
Jeg kender de der chokomarengs, man kan lave af en sej masse (hvider + flormelis + syre+kakao), men de flyder for meget ud til en høj "kube"

Jeg har også googlet, men der er ikke noget konkret brugbart

Hva' dælen do man do???

Redigeret af sudsakhon d. 01/01-1970 02:00

Oprettet af Lung Yao d. 06/05-2011 13:01
#2

Kan disse sider måske hjælpe dig:


http://newz.dk/fo...8279/page2



http://www.dk-kog...personer=0



http://www.abcmad...6440000000

.

Oprettet af FCKdk d. 06/05-2011 13:01
#3

fra dk-kogebogen.dk:

Bikube

Antal:
Ret : Kold Dessert

Oprindelsesland : Ukendt oprindelsesland

Indsendt : 2005-08-15



Ingredienser:
2 æggehvider
100 g. flormelis (2 dl)
3-4 dl. piskefløde
50-75 g. mørk chokolade


Kom æggehvider og flormelis i en skål. Stil skålen over på en gryde med kogende vand og pisk, til massen er tyk og stiv, gerne med en elpisker.

Sprøjt marengsmassen gennem en sprøjtepose i små marengs - eller sæt dejen på bageplade med bagepapir med 2 skeer.

Bag ved svag varme 125 grader C 40-45 min., til de er tørre og lette. Lad kagerne blive kolde.

Pisk fløden til skum. Stil kagerne i pyramide. "Lim" dem sammen med flødeskum. Smelt chokoladen og sprøjt den i striber på desserten gennem et kræmmerhus lavet af pergamentpapir.

Tips:

Glaser marengsene på undersiden med chokolade. Anret 2-3 marengs sammen med hindbær, jordbær eller syltede abrikoser og pynt med flødeskum, eller giv en kugle god vanilleis til.

Bliver den god, vil Jeg gerne med og prøvesmage.....Wink

Oprettet af sudsakhon d. 07/05-2011 10:50
#4

Tusinde tak for links'ne

Det var desværre de samme jeg havde googlet mig frem til..
Og ingen løser mit egentlige spørgsmål..Crying

Hvordan opsprøjtes kuben som man gør i bageriet..
(ved en normal marengsmasse vil toppene ikke blive "kube" formede)

Det er nok bare et luxus problem...Cheers

Man kan jo lave en hel masse prøver, og spise sine "uheld"..

Oprettet af swed d. 07/05-2011 11:08
#5

Findes der overhovet noget som er etnisk danskt ?

Oprettet af sudsakhon d. 07/05-2011 12:49
#6

ja, da.. Fra mit barndomshjem på Fyn... Æbleflæsk

Det har de vist ikke andre steder ;-)

Oprettet af hsn d. 07/05-2011 12:52
#7

sudsakhon skrev:
ja, da.. Fra mit barndomshjem på Fyn... Æbleflæsk

Det har de vist ikke andre steder ;-)


Nu vrøvler du da vist... Det får vi hvert år... Og jeg er nordjyde.

Oprettet af sudsakhon d. 07/05-2011 13:15
#8

Er Jylland holdt op med at være i det danske rigsfællesskab?

Svaret gik jo på om der findes noget etnisk dansk.
Der er retten måske en god kandidat

Jyder er i øvrigt velkomne til at nyde denne fynske gaveFriends again

Redigeret af sudsakhon d. 01/01-1970 02:00

Oprettet af blume d. 07/05-2011 15:51
#9

Fynske specialiteter.

Brunsviger og rygeostYo baby

Med det multietniske og multimedia tiltag, er det også nået til andre egne af landet(eller)? LOL LOL

Venlig hilsen på en solrig dag på Fyn.
Blume

Oprettet af swed d. 07/05-2011 18:53
#10

sudsakhon skrev:
ja, da.. Fra mit barndomshjem på Fyn... Æbleflæsk

Det har de vist ikke andre steder ;-)


Findes også i sverige

Oprettet af sudsakhon d. 07/05-2011 23:54
#11

Æbleflæsk i Sverige??

De har sikkert puttet noget ulækkert i. Eller kopieret direkte.
Men det fåes næppe i Iran.. Og Thailand er det nok også svært at opdrive
Fyn forever

Oprettet af sula d. 07/05-2011 23:58
#12

Æbleflæsk findes også her på Grønland samt vi spiser det også med familien i Thailand .

Men det bliver nok ikke lige så væmmeligt lavet som på bumbet på vej mod Jylland.
Kick you

Oprettet af jesperfrb d. 08/05-2011 02:25
#13

Æbleflæsk lærte jeg at lave i folkeskolen i nordsjælland.
Så det findes nok overalt i DK.

Undskylder, uden for emne!
Skal spørge min ven imorgen, han er konditor!

Redigeret af jesperfrb d. 01/01-1970 02:00

Oprettet af bruno d. 08/05-2011 08:59
#14

Jeg er uddannet bager, men det er godt nok nogle år siden jeg har haft med det at gøre. Jeg fandt et par opskrifter der lyder mere rigtig.

1:4 æggehvider
1 tsk. eddike
250 g sukker
100 g finthakkede hasselnødder eller mandler (gerne så finthakkede, så de minder om en grov mel)
100 g finthakket mørk chokolade

Pisk hvider, sukker og eddike med el pisker, til det er helt stift og tykt. Eddiken er VIGTIG, for det er den, som gør marengsmassen helt stiv.

Hak nødder og chokolade bland det i. Bagepapir lægges på bageplade, og med 2 teskeer fordeler du marengsmassen på pladen. Bag ved 150 grader til dine marengs er gyldne. Sluk for varmen og lad dine marengs stå med lågen på klem til de er kolde.

2:150 g Sukker
3 æggehvider (pasteuriserede)
1 tsk eddike

Fremgangsmåde Hviderne piskes stive, tilsæt det ½ af sukkeret, piskes igen til det er fyldigt. Tilsæt eddike samt resten af sukkeret, dette skal vendes i!

Sættes på bageplade med bagepapir med teske eller sprøjtes derpå.
Bages ved 110 grader i 1½ time.

Du kan også skrue lidt længer ned varmen og lad dem bage mere. Kom evt tsk bagepulver i. Du kan sikret købe en rigtig sprøjtepose med en sprøjtetyl os din lokale bager.
God Søndag.

Oprettet af BentBP d. 08/05-2011 10:27
#15

Uhm , ja æbleflæsk og æblekage og så en gang brunsviger , det er da fynsk , man bliver helt fynsk inden i , forsat god Søndag til alle , fra fyns land .Wink

Oprettet af sudsakhon d. 08/05-2011 12:49
#16

Hej Bruno
Tusinde tak
Super med lidt god bager erfaring

Jeg er ikke helt blank udi faget.
Har været konditorlærling hos Jørgen Søgård i Kansekagehuset samtidig med Mette Blomsterberg fra "det søde liv". (Men jeg stoppede for at læse kemi istedet)

De masser vi kørte med dengang ville ikke kunne sprøjtes højt nok op til "kuber".?

Det er nærmere der mit problem ligger.

Med din opskrift, kan man så opsprøjte til "den fynske" bikube?
Og hvad er tekniker?

"den fynske" bikube er nemlig sprøjtet op til en enkelt ret høj top
jeg har lavet 1000 vis af marengs, men vi brugte det mest til bunde og kanter.
(kransekagehuset lavede ikke flødekager)

Kan nok ikke byde på smagsprøver, men et par billeder når det lykkes må jeg da poste

Oprettet af FCKdk d. 08/05-2011 14:50
#17

Sådan ser en konditors udgave af en "Bikubekage", ud! Er det den????
i566.photobucket.com/albums/ss107/ninna2506/bi3.jpg
Youtube har også en video med en kage der ligner:

Velbekomme!!!!Wink

Oprettet af bruno d. 08/05-2011 19:51
#18

Med din opskrift, kan man så opsprøjte til "den fynske" bikube?
Og hvad er tekniker?


Jeg fandt bare et par opskrifter der minder om den vi brugte i sin tid og de er også lidt anderledes en den du brugte.
De få gange vi har lavet dem, sprøjtede vi dem bare op i en roset og massen skal være godt stift.
En ting jeg kan husk var også at de kom i ovene, da vi slukkede dem og var der i ca 7 til 8 timer under eftervarmen ca 75 grader.

Redigeret af bruno d. 01/01-1970 02:00

Oprettet af sudsakhon d. 08/05-2011 20:20
#19

@FCKdk
Det er en bikubeformet kage med fondant, langt fra den fynske.

@bruno
Eftervarmen brugte vi også. Det var når vi tørrede bunde til dagen efter. Men mest for at bruge ovnen effektivt, dvs økonomisk, idet den gode varme ellers ville være spildt

Jeg skal i INCO en af dagene og købe en liter hvider.. Så må vi jo se hvad det bliver til..

Tak til alle for de gode forslag

Oprettet af bagerbager d. 09/05-2011 07:06
#20

som jeg husker det fra min tid som bager var det brud stykker af marengs der blev trykket på opsmurt flødecreme og pyntet efterfølgende....... hvis du skal sprøjte en bikube ud i et er det ikke muligt... men 2 halve som er sammensat. har lavet store marengs bunde med 2-3 ringe i opsprøjt men det er ikke nemt at få det stabilt når det bliver for stort

Redigeret af bagerbager d. 09/05-2011 07:12