En fynsk kagespecialitet (har hørt at det også er et jysk fænomen) er en såkaldt bikube (fuldstændig ukendt øst for Storebælt)
Det er en opsprøjtet marengs masse med fyld af flødeskum med chokostykker.
Min mor har i flere år med tårer i øjnene fortalt om dette barndoms minde.
Hun har ikke fået sådan en i 50 år og jeg vil overraske hende til en rund fødselsdag.
Er der nogen bagere (eller nogen, der kender en bager) herinde, som kan give mig detaljerne om denne kage?
Jeg er i tvivl om hvordan "kuben" sættes med marengsmassen. Ja og om den shal udhules eller sådan efter.
Jeg kender de der chokomarengs, man kan lave af en sej masse (hvider + flormelis + syre+kakao), men de flyder for meget ud til en høj "kube"
Jeg har også googlet, men der er ikke noget konkret brugbart
Ingredienser:
2 æggehvider
100 g. flormelis (2 dl)
3-4 dl. piskefløde
50-75 g. mørk chokolade
Kom æggehvider og flormelis i en skål. Stil skålen over på en gryde med kogende vand og pisk, til massen er tyk og stiv, gerne med en elpisker.
Sprøjt marengsmassen gennem en sprøjtepose i små marengs - eller sæt dejen på bageplade med bagepapir med 2 skeer.
Bag ved svag varme 125 grader C 40-45 min., til de er tørre og lette. Lad kagerne blive kolde.
Pisk fløden til skum. Stil kagerne i pyramide. "Lim" dem sammen med flødeskum. Smelt chokoladen og sprøjt den i striber på desserten gennem et kræmmerhus lavet af pergamentpapir.
Tips:
Glaser marengsene på undersiden med chokolade. Anret 2-3 marengs sammen med hindbær, jordbær eller syltede abrikoser og pynt med flødeskum, eller giv en kugle god vanilleis til.
Bliver den god, vil Jeg gerne med og prøvesmage.....
Jeg er uddannet bager, men det er godt nok nogle år siden jeg har haft med det at gøre. Jeg fandt et par opskrifter der lyder mere rigtig.
1:4 æggehvider
1 tsk. eddike
250 g sukker
100 g finthakkede hasselnødder eller mandler (gerne så finthakkede, så de minder om en grov mel)
100 g finthakket mørk chokolade
Pisk hvider, sukker og eddike med el pisker, til det er helt stift og tykt. Eddiken er VIGTIG, for det er den, som gør marengsmassen helt stiv.
Hak nødder og chokolade bland det i. Bagepapir lægges på bageplade, og med 2 teskeer fordeler du marengsmassen på pladen. Bag ved 150 grader til dine marengs er gyldne. Sluk for varmen og lad dine marengs stå med lågen på klem til de er kolde.
2:150 g Sukker
3 æggehvider (pasteuriserede)
1 tsk eddike
Fremgangsmåde Hviderne piskes stive, tilsæt det ½ af sukkeret, piskes igen til det er fyldigt. Tilsæt eddike samt resten af sukkeret, dette skal vendes i!
Sættes på bageplade med bagepapir med teske eller sprøjtes derpå.
Bages ved 110 grader i 1½ time.
Du kan også skrue lidt længer ned varmen og lad dem bage mere. Kom evt tsk bagepulver i. Du kan sikret købe en rigtig sprøjtepose med en sprøjtetyl os din lokale bager.
God Søndag.
Uhm , ja æbleflæsk og æblekage og så en gang brunsviger , det er da fynsk , man bliver helt fynsk inden i , forsat god Søndag til alle , fra fyns land .
Hej Bruno
Tusinde tak
Super med lidt god bager erfaring
Jeg er ikke helt blank udi faget.
Har været konditorlærling hos Jørgen Søgård i Kansekagehuset samtidig med Mette Blomsterberg fra "det søde liv". (Men jeg stoppede for at læse kemi istedet)
De masser vi kørte med dengang ville ikke kunne sprøjtes højt nok op til "kuber".?
Det er nærmere der mit problem ligger.
Med din opskrift, kan man så opsprøjte til "den fynske" bikube?
Og hvad er tekniker?
"den fynske" bikube er nemlig sprøjtet op til en enkelt ret høj top
jeg har lavet 1000 vis af marengs, men vi brugte det mest til bunde og kanter.
(kransekagehuset lavede ikke flødekager)
Kan nok ikke byde på smagsprøver, men et par billeder når det lykkes må jeg da poste
Med din opskrift, kan man så opsprøjte til "den fynske" bikube?
Og hvad er tekniker?
Jeg fandt bare et par opskrifter der minder om den vi brugte i sin tid og de er også lidt anderledes en den du brugte.
De få gange vi har lavet dem, sprøjtede vi dem bare op i en roset og massen skal være godt stift.
En ting jeg kan husk var også at de kom i ovene, da vi slukkede dem og var der i ca 7 til 8 timer under eftervarmen ca 75 grader.
@FCKdk
Det er en bikubeformet kage med fondant, langt fra den fynske.
@bruno
Eftervarmen brugte vi også. Det var når vi tørrede bunde til dagen efter. Men mest for at bruge ovnen effektivt, dvs økonomisk, idet den gode varme ellers ville være spildt
Jeg skal i INCO en af dagene og købe en liter hvider.. Så må vi jo se hvad det bliver til..
som jeg husker det fra min tid som bager var det brud stykker af marengs der blev trykket på opsmurt flødecreme og pyntet efterfølgende....... hvis du skal sprøjte en bikube ud i et er det ikke muligt... men 2 halve som er sammensat. har lavet store marengs bunde med 2-3 ringe i opsprøjt men det er ikke nemt at få det stabilt når det bliver for stort