Ferie-pille mod HIV eller hva' ?
I 2017 blev der anmeldt 182 personer med ny-diagnosticeret HIV. De 73 smittede var heteroseksuelle. 13 danske mænd blev i 2017 smittet med HIV i Thailand (link: SSI).
Problematikken med at en del heteroseksuelle danske mænd bliver smittet i Thailand er ikke ny (link: BT) .
Nu ser det ud til at der er kommet en middel på markedet mod HIV-smitte. PrEP står for (pre-exposure prophylaxis) og er en pille, man tager dagligt for at beskytte sig mod hiv-smitte.
PrEP er godt nok beregnet til personer i højrisiko-grupper (link: DR), og der er en stor debat i gang for tiden om princippet i at samfundet betaler for den slags piller til de personer i højrisiko-grupperne.
Nu kan jeg så ikke lade være med at tænke på om sådanne PrEP-piller ikke kunne være et middel til at få antallet af heteroseksuelle danske mænd som bliver smittet med HIV i Thailand ned, ved at de heteroseksuelle danske mænd tager PrEP i den periode de er i Thailand og såfremt de har seksuel omgang med mulige smitte-kilder. Ja selvfølgelig også en mulighed for homoseksuelle.
Er det en åndssvag tanke?
Lidt læsestof:
Hvis egenbetalingen kan blive på 2083 kr. om måneden og uden mulighed for tilskud via CTR kan vi tale om det.
Gratis kondomer i lufthavnen er ét alternativ og beskytter også mod andre kønssygdomme og uønsket graviditet. Almindelig omtanke og ansvarsfølelse er et andet alternativ.
Behandlingen koster i følge regionerne kr. 12.600,- pr. år. uden de opstartsbesøg og opfølgningsbesøg som de mener er nødvendige for målgruppen.
Så 12.600/12 = kr. 1.050,- pr. måned.
Kr. 1050,- pr. måned er ikke værre end de fleste turister kan være med, og dermed burde antallet af danske mænd som bliver smittet med HIV i Thailand kunne bringes ned. Lidt ligesom en rejseforsikring i pille-form.
AIDS-fondet skriver lidt om PrEP her: PrEP - en ny måde at forebygge HIV