Nye regler nåede at træde i kraft, inden de nødvendige papirer var stemplet. Det får nu store konsekvenser for vestjysk ægtepar.
I et af de små hyggelige huse i Ringkøbings midtby bor Joachim Jensen sammen med sin hustru Nong.
Det har de gjort i et halvt års tid, men om en uge er det slut.
For mens parret så småt var begyndt at planlægge, hvordan det skulle fejre sin første jul sammen som ægtefolk i Danmark, kom der brev fra integrationsmyndighederne.
Det var et afslag på opholdstilladelse til Nong.
Det betyder, at Nong skal forlade landet senest den 14. december.
Et manglende stempel
Joachim Jensen og Nong blev kærester i 2015, og i de efterfølgende tre år rejste de frem og tilbage mellem Danmark og Thailand for at besøge hinanden. Joachim Jensen var seks gange i Thailand, og Nong var fire gange i Danmark.
I april 2018 friede Joachim Jensen til Nong, og hun sagde ja.
Det var planen, at brylluppet skulle have fundet sted i maj eller juni, men det viste sig at blive vanskeligere, end parret havde troet.
Det skyldtes, at de identifikationspapirer, Nong havde med fra Thailand, manglede et stempel fra den danske ambassade i landet, og uden dette stempel kunne parret ikke få lov at blive gift i Danmark.
To måneders ventetid
Papirerne måtte derfor sendes med post til Thailand, for det kan ikke gøres per mail, fordi der er krav om, at det skal være de originale papirer.
Det var i begyndelsen af maj, og så var der ellers ikke andet for end at vente på, at papirerne kom retur til Danmark med det nødvendige stempel.
Ventetiden blev lang. Først to måneder senere, den 9. juli, modtog parret papirerne med posten, så der kunne holdes bryllup.
Vielsen fandt sted den 12. juli på rådhuset i Ringkøbing, men den lange ventetid skulle vise sig at få alvorlige konsekvenser for parret.
Nye regler trådte kraft
Havde papirerne været tilbage i Danmark to uger tidligere, kunne Joachim Jensen og Nong have søgt om familiesammenføring efter de regler, der var gældende før en ny og markant strammere lovgivning på området trådte i kraft den 1. juli.
"Var sagen blevet behandlet under de gamle regler, havde der ingen problemer været, men det troede jeg ærlig talt heller ikke, at der ville blive under de nye regler," siger Joachim Jensen.
"Hun er min kone, og jeg har skrevet under på, at jeg vil forsørge hende. Den danske stat har ikke en krone i udgift til hende, og alligevel skal hun smides ud. Jeg synes, det er noget forbandet svineri," siger han.
Sådan er reglerne
Lovgivningen på området er indrettet på den måde, at et ægtepar, der søger om familiesammenføring, skal leve op til tre af fem krav.
De to af kravene er til den danske statsborger, i dette tilfælde Joachim Jensen. Kravene går på, at man skal have mindst et års uddannelse efter endt folkeskole, og at man skal have været i arbejde de seneste fem år. Begge dele lever Joachim Jensen op til.
De tre øvrige krav er, at den person, der ikke er dansk statsborger, skal have bestået en dansk eller engelsk prøve, have haft fuldtidsarbejde i tre af de seneste fem år og have en uddannelse, der svarer til en 1-årig videregående uddannelse i Danmark. Ingen af disse krav lever Nong op til i den ansøgning, parret har sendt til integrationsmyndighederne.
Ifølge Joachim Jensen opfylder Nong reelt kravet om tre års arbejde i løbet af de seneste fem år, og hvis det er tilfældet, lever parret op til tre af de fem krav.
"Problemet er, at man ikke bruger ansættelseskontrakter og lønsedler på samme måde i Thailand, som man gør i Danmark. Derfor kunne vi ikke dokumentere det, da vi sendte ansøgningen, men nu må vi prøve, om vi kan få hendes tidligere arbejdsgiver til at lave en erklæring om, at hun har arbejdet på hotellet i de år, hun var der," siger han.
Flybilleten er bestilt
For selv om flybilletten tilbage til Thailand allerede er bestilt, har parret ikke opgivet drømmen om en tilværelse sammen i Danmark.
Planen er at klage over afgørelsen. Det har man mulighed for, indtil otte uger efter man har modtaget denne.
Men på torsdag den 13. december flyver Nong tilbage til Thailand.
"Det er meget kort tid, man får til at få styr på den del. Nong har heldigvis familie derude, som hun kan bo hos, men der har også været sager med børn, der er blevet sendt tilbage til Thailand, uden at de har haft et sted at tage hen. Jeg synes virkelig, det er en dårlig måde at behandle mennesker på," siger Joachim Jensen.
Kilde: Blev gift 12 dage for sent (Vestnyt)
Newsman @ Thailand Portalen
------------------------------------------
Find også Thailand Portalen på:
Facebook - Youtube - X (Twitter) - Bluesky
Nej, Nu må det kraftedme stoppe! 🤬