Notifications
Clear all

Farlige slanger


(@newsman)
Famed Member Admin
Tilmeldt: 7 år siden
Indlæg: 1273
Topic starter  

Der findes dødbringende slanger på mange af danskernes foretrukne feriesteder. Tag med til Thailand, Vietnam, Cambodja og Laos, og mød nogle af de farligste.

Hvert år bliver omkring fem millioner mennesker bidt af slanger, hvoraf op til 138.000 dør af det. Omkring 400.000 er nødsagede til at gennemgå amputationer eller lignende og kommer til at lide af permanente mén grundet giftens virkninger.

Thailand er et af danskernes absolutte favoritdestinationer i Asien. I 2017 besøgte omkring 117.000 danskere dette eksotiske rejsemål.

Det skyldes ikke blot det indbydende, tropiske vejr, de skønne strande og den delikate mad, men i høj grad også den spændende og imødekommende kultur.

Der findes mindst 175 slangearter i Thailand, hvor 48 af dem er giftige. Monokelkobraen (Naja kaouthia) løber dog af med førstepladsen som den mest dødelige.

Monokelkobraen (งูเห่าไทย)

Hvert år er monokelkobraen (Naja kaouthia) skyld i størstedelen af alle slangerelaterede dødsfald i Thailand.

Monokelkobraens dødelige gift består af ca. 40 forskellige toksiner. De primære bestanddele i giften er såkaldte postsynaptiske neurotoksiner, der angriber og lammer kroppens centralnervesystem.

Disse toksiner blokerer nervetransmissionen ved at binde sig til acetylkolinreceptoren. Acetylkolin samt dets receptor er nemlig sammen det molekylære makkerpar, som er ansvarlige for vores musklers evne til at trække sig sammen.

Når giften efter et slangebid spreder sig fra området, hvor man er blevet bidt, til resten af kroppen, (hvor de førnævnte toksiner binder sig til acetylkolinreceptorerne), bliver man lammet. Man kan hverken bevæge sine muskler, holde øjnene åbne eller bruge sine arme eller ben.

I de tilfælde, hvor bidet er dødeligt, er dødsårsagen typisk respirationssvigt, da lungemusklerne lammes, og man derfor ikke kan trække vejret.

Herudover indeholder giften cytotoksiner (toksiner, som er giftige for celler) og fosfolipaser (enzymer, der spalter de fedtstoffer, som cellemembraner er opbygget af).

Tilsammen ødelægger cytotoksiner og fosfolipaser cellernes membran og dræber vævscellerne omkring biddet, så muskel- og vævscellerne praktisk talt rådner.

I de værste tilfælde bliver man nødt til at amputere for at undgå betændelse og blodforgiftning.

Den spyttende thaikobra (งูเห่า)

En anden af regionens giftige slanger er den indokinesiske spyttende kobra (Naja siamensis, også kendt som den spyttende thaikobra) – en spyttende kobra, som findes i adskillige lande i Sydøstasien (heriblandt Thailand, Cambodia, Vietnam og Laos).

Farven på disse slanger kan variere fra grå til brun og sort med enten hvide prikker eller striber. Den spyttende kobra jager om natten, hvorfor den sjældent ses i dagslyset.

Hvis man er så uheldig at støde på den midt om natten, vil den enten flygte til det nærmeste hul eller, hvis den føler sig truet, defensivt rejse sit hoved, folde sin nakke ud og begynde at spytte gift.

Spyttende kobraer fra Sydøstasien er i stand til at sprøjte deres gift ind i øjnene på en person på op til tre meters afstand med 90 procents præcision. Hvis man får øje på en spyttende kobra, anbefales det derfor at gå i en megetstor bue uden om den for at undgå at blive ramt.

Hvis man rammes af kobraens gift i øjnene, vil man opleve en intens smerte og midlertidig (sommetider permanent) blindhed, fordi toksinerne i giften kan ødelægge øjenvævet.

Selvom de kaldes spyttende kobraer, kan disse farlige slanger bestemt også bide. Den indokinesiske kobras gift udgøres primært af cytotoksiner (som kan fremkalde celledød) og postsynaptiske neurotoksiner (toksiner, som sætter signaloverførslen mellem nerver og muskler ud af funktion).

Eventuelle dødsfald skyldes hovedsageligt lammelse og kvælning grundet giftens potente neurotoksiner, som har samme virkning som monokelkobraens gift.

Pas på dem alle

Som tidligere nævnt findes der udover monokelkobraen og den indokinesiske spyttende kobra 46 andre giftige slanger i Thailand. Flere af disse er hugorme (vipers), som generelt har gifte, der forårsager vævskader omkring området, hvor man er blevet bidt.

Da det kan være svært at skelne mellem giftige og ugiftige slanger er rådet derfor, at man i det hele taget gør sig en tjeneste ved at holde sig fra dem alle.

Læs nærmere på: Videnskab.dk

Newsman @ Thailand Portalen
------------------------------------------
Find også Thailand Portalen på:
Facebook - Youtube - X (Twitter) - Bluesky


   
Citer