Ifølge en dansk WHO-forsker, som netop er hjemvendt fra Wuhan i Kina, stammer virussen muligvis fra flagermus i Thailand.
WHO sår tvivl om coronavirussens arnested
WHO's forskere sår nu tvivl om, hvorvidt coronavirussen stammer fra den kinesiske millionby Wuhan, som man hidtil har antaget.
I denne måned afsluttede forskere fra Verdenssundhedsorganisationen et besøg i Wuhan, hvor de skulle opspore kilden til pandemien.
Blandt WHO’s forskere er den dominerede hypotese nu, at virussen først opstod i flagermus i enten Sydkina eller i andre lande i Sydøstasien, hvorefter virussen sprang over i et andet dyr og videre over i mennesker.
Dermed indikerer forskerholdet, at pandemien måske slet ikke har sin oprindelse i Kina.
Det siger danske Thea Kølsen Fischer, professor i virusepidemier ved Københavns Universitet, som var en del af WHO-holdet i Wuhan.
Stammer formentlig fra hesteskoflagermusen
- Vi har fundet ud af, at virussen formentlig stammer fra hesteskoflagermusen oprindeligt. Den type flagermus findes både i det sydøstlige Kina, men den findes også i andre lande som Cambodia og Thailand, fortæller Thea Kølsen Fischer.
Hun fortæller, at Thailand inden for den seneste uge har rapporteret, at man har fundet virus i hesteskoflagermus fra huler i Thailand, der har en stor lighed med SARS-CoV-2, der er fundet i Kina.
- Der er stadig et stykke vej, før vi finder den eksakte kilde, lyder det fra den danske forsker.
Opdaget i Wuhan i Kina
Coronavirussen blev opdaget i Wuhan omkring nytår for et år siden. Den menes at have spredt sig fra et madmarked, hvor der blev solgt levende dyr.
Ifølge Tea Kølsen Fischer er det muligt, at virussen er kommet til Wuhan via et dyr, der oprindeligt er solgt på et marked i Thailand og så solgt videre på madmarkedet i Wuhan.
En anden mulighed er, at et menneske er blevet smittet på et marked i Thailand og så efterfølgende rejst til Wuhan.
TV-programmet 60 Minutes Australia besøgte sidste år et marked i Bangkok hvor der sælges vilde dyr.
Den udsendelse kan ses >> HER <<
Læs nærmere på:
Newsman @ Thailand Portalen
------------------------------------------
Find også Thailand Portalen på:
Facebook - Youtube - X (Twitter) - Bluesky
Udmelding fra dansk WHO-forsker skaber røre i Thailand
De thailandske myndigheder har kastet sig ud i en svær balancegang, hvor de på den ene side benægter, at dyr solgt på det store Chatuchak-marked i Bangkok kan have bragt coronavirussen til den kinesiske by Wuhan, og på den anden side erkender, at der måske alligevel kan være noget om snakken.
»Dette er blot en akademisk formodning og ikke den absolutte sandhed«, sagde lederen af den særlige kriseenhed i den thailandske styrelse for sygdomskontrol, Chawetsan Namwat, onsdag på et pressemøde ifølge avisen The Nation.
Dermed forsøgte han i første omgang at lægge afstand til udtalelser fremsat af den danske professor i virussygdomme Thea Kølsen Fischer.
Dr Chawetsan Namwat, director of the DDC’s emergency disease and health hazards control division, said the claim was based on research that shows Thai horseshoe bats carry a SARS virus that shares 91.5 per cent of its genetic code with the Covid-19 virus.
However, the bat virus is not transmissible to humans, he added.The DDC continues to advise people not to eat wild animals, including bats, he said.
Læs nærmere på:
Newsman @ Thailand Portalen
------------------------------------------
Find også Thailand Portalen på:
Facebook - Youtube - X (Twitter) - Bluesky