Se indlæg
 Udskriv debat
DJØFeres pension er stadig investeret i CP
Webmaster
Det er det thailandske firma CP Foods, som sidste år af den britiske avis The Guardian blev afsløret i at købe fiskemel af firmaer, der benytter sig af handlede mennesker på sine fiskebåde. CP Foods, der blandt andet sælger rejer i kæmpemængder, er et thailandsk konglomerat med 250.000 ansatte og en årlig omsætning på over 165 milliarder kroner.

Sagen fik blandt andet den kæmpestore butikskæde Tesco til at boykotte firmaets produkter, og andre virksomheder har også ophørt samarbejdet med CP Foods. Men Juristerne og Økonomernes Pensionskasse har altså stadig investeret danskeres pensionsmidler i virksomheden. Sidste år sagde direktør Torben Visholm til Berlingske, at »hvis der er tale om slavearbejde, vil vi påpege, at det er et forhold, vi finder uacceptabelt.«

Unipension droppede CP Foods

En anden investor i CP Foods er fondsmæglerselskabet Unipension, der varetager investeringerne for MP Pension samt Arkitekternes Pensionskasse og Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger. Dette selskab investerer ikke længere i det thailandske selskab, men det er ikke af etiske årsager.

Unipension udtaler, at det har droppet alle investeringer i thailandske CP Foods, men det skyldes udelukkende en investeringsmæssig beslutning og har ikke noget at gøre med firmaets tvivlsomme forbindelser.

Hos JØP vil man prøve at yde indflydelse på virksomheden frem for at droppe investeringen, og der står da også i JØPs investeringsplan, at »den største indvirkning på selskaber, som ikke lever op til samfundets etiske forventninger, opnås gennem dialog med selskabet.«

JØPs aktiechef bekræfter denne strategi, men understreger, at hvis firmaet over en længere tidsperiode ikke gør noget for at ændre kritisable forhold, vil den blive frasolgt. JØP har imidlertid oplevet en stor velvilje hos CP Foods, og firmaet har da også arbejdet på at forbedre forholdene. Især siden The Guardian afslørede de umenneskelige forhold for underleverandørernes ansatte i 2014.

»Vi har fået opdateringer fra CP Foods, og det billede, vi har, er, at det er et selskab, der erkender at der er problemstillinger i forsyningskæden. Det er et selskab, der arbejder meget hårdt med at løse de problemstillinger, der er,« siger Claus Theilgaard.

Slaveri udbredt i rejebranchen

Det konkrete antal fiskearbejdere, der lever som slaver i Thailand, er ukendt. I alt arbejder 300.000 i den thailandske fiskeindustri, der er verdens største rejeeksportør. Heraf er 90 procent immigranter, der er særligt udsatte for menneskehandel. Menneskerettighedsorganisationen Anti-Slavery International har sagt, at »hvis du køber rejer fra Thailand, køber du produkter fra slavearbejde.«

Investeringsfirmaet Robeco har været i dialog med CP Foods som frontfigur i en koalition af investeringsfirmaer.

»CP Foods har taget forebyggende skridt i retning mod kun at købe godkendt fiskemel og ved at kortlægge hele forsyningskæden. Selskabet vil eliminere brugen af fiskemel inden 2021,« siger Peter van der Werf fra Robeco.

CP Foods skrev i en pressemeddelelse, da sagen toppede sidste år, at det er overbevist om, at det er bedre at arbejde inden for systemet for at arbejde for forandring. Det håber JØP nu på, at CP Foods gør, så man kan fortsætte med at investere i det thailandske fødevarekonglomerat.

Læs nærmere på: http://stiften.dk...aveselskab
Med venlig hilsen

Webmaster
Email: webmaster@dansk-thai.dk
Website: www.thailand-portalen.dk

Ytringsfrihed er ikke retten til at sige, hvad vi har lyst til, hvornår vi har lyst. Det er retten til at sige, hvad vi har lyst til, dér hvor vi har fået lov til det.
 
http://www.thailand-portalen.dk
Spring til debat: